Η Αναστήλωση του Ναού
Η ιδέα της αναστήλωσης του ναού του Διός έχει προ πολλού γοητεύσει τους επισκέπτες της Νεμέας. Αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνιας έχουν κατ’ επανάληψη συζητήσει για τη σκοπιμότητα της αναστήλωσης, παρά την άποψη που εξέφραζαν ορισμένοι ότι τα ερείπια δημιουργούσαν ένα ρομαντικό και ίσως διδακτικό περιβάλλον.
Αυτή την αντίθετη άποψη δεν υιοθετούν (μεταξύ άλλων) και ντόπιοι, οι οποίοι πάντα ονειρεύονταν την αναστήλωση του Ναού.
Το γεγονός ότι η καταστροφή του Ναού προκλήθηκε από ανθρωπογενή και όχι φυσικά αίτια ενισχύει την άποψη ότι σημερινή κοινωνία οφείλει να προχωρήσει στην αποκατάστασή του.
Η Σημασία της Αναστήλωσης
Ένα από τα ισχυρότερα, ίσως, επιχειρήματα για την προώθηση της αναστήλωσης του ναού του Διός είναι ότι το 70% του αυθεντικού δομικού υλικού των κιόνων σώζεται επί τούτου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
» αναλυτικά
Ιστορικό Αναστήλωσης
Το 1978, ο Stephen G. Miller (καθηγητής του Πανεπιστημίου του Berkeley της Καλιφόρνιας), ένας ιδιαίτερα δραστήριος αρχαιολόγος που διακρίνεται για το πολυετές και αξιόλογο έργο του στη Νεμέα αλλά και για τον φιλελληνισμό του, διετύπωσε την ιδέα της αναστήλωσης του Ναού του Διός και ξεκίνησε άμεσα την εκστρατεία ανεύρεσης ιδιωτικών πόρων για το σκοπό αυτό.
» αναλυτικά
Η Αναστήλωση σήμερα
Η μελέτη που εγκρίθηκε το Μάρτιο του 2004 από το Υπουργείο Πολιτισμού για την αναστήλωση των τεσσάρων επιπλέον κιόνων του Ναού του Διός στη Νεμέα είναι σε εξέλιξη, αρχικά υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πάτρας κ. Νίκου Μακρή.
» αναλυτικά
Το Όραμα
Το γεγονός ότι το αυθεντικό υλικό της κιονοστοιχίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναστήλωση του ναού του Διός στη Νεμέα ανέρχεται σε ποσοστό 70%, ενθαρρύνει ασφαλώς τη συνέχιση των εργασιών και τα επόμενα χρόνια ενώ υπάρχει προοπτική αναστήλωσης και τμήματος του σηκού.
» αναλυτικά